Преминувањето на еврото ќе ги чини хрватските банки 100 милиони евра

31

Хрватските банки ќе мора да инвестираат до 100 милиони евра во своите ИКТ системи за да бидат компатибилни со воведувањето на еврото, рече директорот на Хрватската банкарска асоцијација, Зденко Адровиќ.

“Се соочуваме со многу предизвици следната година. Еден од главните предизвици со кои треба да се соочат банките е процесот на прилагодување на ИТ системот за воведување на еврото како официјална валута. Планираните инвестиции на банките во овој дел се движат помеѓу 80 и 100 милиони евра следната година “, рече Адровиќ.

Адровиќ, исто така, рече дека е воведена обврската за електрохемиска заштита за банкомати и дека трошоците за тоа ќе бидат на ниво од околу 25 милиони евра.  Хрватска планира да го усвои еврото на 1 јануари. 2023 година.