Претседателката на ЕЦБ повика на регулирање на DeFi просторот и Биткоин

24

Како одговор на падот на пазарот што го привлече вниманието на луѓето ширум светот, натрупувањето и позајмувањето криптовалути на крајот може да потпадне под јурисдикција на регулаторите.

Говорејќи пред Европскиот парламент на 21-ви јуни, Кристин Лагард, претседател на Европската централна банка, стана првата личност која експлицитно повика на поголема контрола на практиката.

Лагард рече дека можна втора, последователна рамка веќе е потребна поради брзото темпо со кое се постигнува сегашниот напредок во секторот. Таа го наведе Законот за пазари на криптовалути (MiCA), кој треба да стапи на сила низ ЕУ до 2024 година.

„MiCA II треба да ги регулира активностите за позајмување и кредитирање на криптовалути, кои дефинитивно се во пораст“, рече таа како шеф на Европскиот одбор за системски ризик (ESRB) и предупреди: „Иновациите во овие неистражени области ги ставаат потрошувачите во ризик, каде што недостатокот на регулатива често прикрива измами, целосно нелегитимни наводи за вреднување и многу често шпекулации, како и криминални трансакции“.

Вреди да се спомене дека, според Лагард, децентрализираното финансирање (DeFi), кое има потенцијал да претставува „реален ризик за финансиската стабилност“, мора да биде целосно покриено со втора регулаторна рамка покрај финансиските посредници.

Така, во оваа рамка во иднина би паднала и најголемата криптовалута во светот – Биткоинот, која нема ниту еден издавач.

„Биткоинот нема да биде покриен со MiCA I“, рече таа, „но се надеваме дека за MiCA II ќе го земете предвид ова“.

Да потсетиме, минатиот месец таа ги критикуваше крипто-средствата, велејќи дека тие се „безвредни“ и „многу шпекулативни“.