Претседателот на СКС: Имаме брашно, масло и шеќер, време е да побараме од Владата повторно да дозволи извоз

35

Претседателот на Стопанската комора на Србија, Марко Чадеж, за РТС вели дека Србија има доволно брашно, масло и шеќер и дека кога ќе се погледнат залихите и потребите, време е бизнисмените повторно да го отворат прашањето за извозот со Владата, бидејќи нема причини за ограничување на производителите.

Чадеж вели дека предизборната кампања не влијаела на економските текови колку војната во Украина.

„Најкомплицирана и најсложена работа во овој проблем е тоа што неговата основна карактеристика е непредвидливоста. Во економијата многу е важно да можете да го планирате и пресметате бизнисот во следната година. Сè потешко е, бидејќи нема доволно факти кои можат да да се пресметаат“, објаснува Чадеж.

Тој посочува дека никој не знае како ќе продолжи конфликтот, што ќе се случува понатаму и како ќе функционира пазарот.

„Треба практично да барате нови пазари од кои ќе увезувате. Ако сте земале брановиден челик од Украина, сега го немате тој брановиден челик, вели Чадеж.

Вели дека Владата на Србија направила многу за да им олесни на бизнисмените преку набавки и поддршка за излез на нови пазари.

Чадеж посочува дека се уште не може точно да се види што тргнало наопаку кога станува збор за увозот и извозот, но дека од разговорите со компаниите е јасно дека извозот на рускиот пазар е отежнат поради низа проблеми кои извозниците се соочуваат.

„Се уште може да се извезува на рускиот пазар. Од луѓето кои се најприсутни таму слушаме дека имале голем проблем со кризата со рубљата, но сега гледаме дека работите се стабилизираат, што не е лошо за бизнисмените“, вели Чадеж.

Кога станува збор за житариците и брашното, Чадеж нагласува дека состојбата во Србија е стабилна и дека не се појавил поголем недостиг.

„Има брашно, имаме масло и шеќер. Кога ќе ги погледнете залихите и потребите, мислам дека е време повторно да го отвориме прашањето со Владата и да побараме да можеме повторно да извезуваме“, рече Чадеж.

Додаде дека цените сигурно ќе се зголемат и во Србија, но дека е добро што Србија е извозник на храна и што таму нема никакви проблеми.