Претседателот на Светска банка предупредува на можна глобална рецесија

76

Претседателот на Светска банка Дејвид Малпас предупредува дека руската инвазија на Украина може да предизвика глобална рецесија бидејќи цените на храната, енергијата и ѓубривата ќе скокнат.

Обраќајќи се на деловен настан во Соединетите држави организиран од Американската стопанска комора, Малпас рече дека е тешко „да се види како да се избегне рецесија“, истакнувајќи дека загриженоста расте и го забавува растот во Кина поради серијата корона заклучување.

„Мислата за удвојување на цените на енергијата сама по себе е доволна за да предизвика рецесија“, рече Малпас.