Претставници на ФЕД:Високите каматни стапки ќе бидат реалност уште некое време

20

Претставниците на Федералните резерви се посветени на борбата против инфлацијата и очекуваат повисоките каматни стапки да останат на сила додека не се постигне поголем напредок, се вели во записникот од декемврискиот состанок на централната банка објавен во средата.

На состанокот на кој креаторите на политиката ја зголемија основната каматна стапка за уште половина процентен поен, ја изразија важноста од одржување на рестриктивната политика додека инфлацијата е неприфатливо висока.

„Учесниците забележаа дека ќе треба да се одржи рестриктивен политички став се додека дојдовните податоци не обезбедат доверба дека инфлацијата е на постојана надолна патека до 2 отсто, што веројатно ќе потрае некое време“, се вели во резимето на состанокот. „Со оглед на упорното и неприфатливо високо ниво на инфлација, неколку учесници коментираа дека историското искуство предупредува на предвремено олабавување на монетарната политика.

Зголемувањето стави крај на серијата од четири последователни зголемувања на каматните стапки за три четвртини поени, додека целниот опсег за референтната стапка на средства беше подигнат на 4,25%-4,5%, што е највисоко ниво во последните 15 години, пишува CNBC.