Претставниците на ФЕД велат дека битката против инфлацијата сè уште не е добиена

17

Претставници на Федералните резерви (ФЕД) ја истакнаа потребата од натамошно зголемување на каматните стапки, истакнувајќи дека постои и потенцијал цените на кредитите да достигнат повисоко ниво од претходно очекуваното поради континуираниот притисок на цените.

Четворица функционери на американската централна банка, говорејќи на различни настани, испратија слична порака – иако неодамнешното ублажување на инфлацијата е добредојдено, треба да се биде внимателен, бидејќи битката сè уште не е добиена, пишува Блумберг.

„Потребно е да се одржи (монетарната) политика на доволно рестриктивно ниво. Ќе ни биде неопходно тоа да го направиме во следните неколку години за да ја доведеме инфлацијата на ниво од два отсто“, изјави претседателот на ФЕД во Њујорк Џон Вилијамс (Џон Вилијамс) за Волстрит журнал.

Претставникот на централната банка, Лиза Шалет, во интервју за Си-Ен-Ен изјави дека ФЕД ја ублажи инфлацијата на 6,5 отсто, но дека има уште долг пат до целта од два отсто.

„Инфлацијата е опасна затоа што создава илузии. Компаниите ги зголемуваат цените за десет отсто и раководството верува дека добро им оди. Но, тоа не е точно, се што постигнаа е зголемување на цените за десет проценти. Тоа им штети на акциите и економијата“, рече Шалет.

Коментарите кои доаѓаат по претседателот на ФЕД Џером Пауел  ги охрабруваат инвеститорите да се натпреваруваат во проценките на каматната стапка на американската централна банка. Така, дел од нив сметаат дека пикот би можел да достигне шест отсто, особено ако се земат предвид јануарските „горештини“ на пазарот на трудот.

Во моментов референтната каматна стапка во САД е 4,6 отсто.

Креаторите на монетарната политика минатата недела ја зголемија основната стапка за четвртина процентен поен на опсег меѓу 4,5 и 4,75 проценти.

Фото: Facebook