Приходите на Сименс се зголемени на 21,4 милијарди евра

5

Германската технолошка компанија Сименс објави дека нејзиниот приход од јули до септември, што го претставува четвртиот фискален квартал на компанијата, се зголемил за десет отсто на годишно ниво на рекордни 21,4 милијарди евра. Компанијата соопшти дека очекуваат побавен раст во наредната година.

Ако се погледнат резултатите за целата фискална година, приходите на Сименс се зголемени за 11 отсто на годишно ниво на 77,8 милијарди евра, пренесува Мина.

Сименс очекува помал раст на приходите во тековната фискална година, меѓу четири и осум проценти на годишно ниво, особено поради забавувањето на бизнисот во Кина, а компанијата со седиште во Минхен се надева на закрепнување во втората половина од фискалната година откако клиентите ќе ги испразнат своите магацини.

И покрај воздржаниот раст, заработката по акција на Сименс, без ефектите од инвестицијата во енергијата на Сименс, се очекува да продолжи да расте на ниво меѓу 10,40 и 11 евра по акција.

„Нашата стратегија се исплати. Продолжуваме да ја забрзуваме дигиталната и одржлива трансформација на нашите клиенти“, изјави извршниот директор на Сименс, Роланд Буш.

Финансискиот директор на Сименс, Ралф Томас, најави дополнителен откуп на акциите на компанијата за шест милијарди евра во следните пет години.