Принуден одмор за светската сила

13

Сите станавме двојно зависни. Првата зависност обично е на Интернет, без која некои дури може да останат без млеко во фрижидер. Втората зависност особено се однесува на оние џинови на кои им дозволивме да го монополизираат Интернетот. И така, синоќа сите беа изненадени кога видоа како речиси шест часа не работеа ниту Facebook, ниту неговите поделби WhatsApp и Instagram.

Светот стои мирно затоа што Марк Закерберг е офлајн. Во меѓувреме, доменот facebook.com дури беше понуден за продажба, очигледно како резултат на внатрешна грешка. Според американските медиуми, вработените во компанијата од Менло парк не можеле ниту да ги отворат своите мејлови бидејќи Facebook бил исклучен од мрежата: концентрационен логор во Силиконската долина.

И така – интернет услугите Facebook, Instagram и WhatsApp барем делумно се повторно поврзани со Интернет. Техничкиот тим на Facebook се извини кога нивните услуги се вратија на интернет.

„Се извинуваме на огромната заедница луѓе и компании ширум светот кои се потпираат на нас“, напиша тимот на Twitter во понеделникот. „Работевме напорно за да го вратиме пристапот до нашите апликации и услуги и мило ни е што повторно се онлајн. Ви благодариме што не поддржувате“.

Во лицето на Facebook, Instagram, Messenger и WhatsApp, некои од најголемите интернет -услуги во светот паднаа во понеделникот попладне. И во Соединетите држави и во Македонија, услугите што припаѓаат на групата не беа достапни. Oculus, платформата за виртуелна реалност на Facebook, исто така, не работеше.

Според Њујорк тајмс, Facebook презел невообичаени мерки за да ги елиминира долгите часови на застој. Онлајн мрежата испрати мал тим вработени во својот центар за податоци во Санта Клара, Калифорнија, за да се обидат “рачно да ги ресетираат“ серверите, пишува весникот, повикувајќи се на внатрешно писмо.

Во самиот Facebook, покрај внатрешната платформа за комуникација, пропаднаа и таканаречените “дигитални брави“ и други мрежни технологии. Вработените привремено не можеа да влезат во седиштето во Менло Парк, Калифорнија. За време на пандемијата, повеќето вработени на Facebook и онака работат од дома. Сепак, централните технички функции продолжуваат да се контролираат од кампусот на компанијата.

Дури и повеќе од пет часа по почетокот на падот, Facebook не даде никакви информации за причините. “Имаме проблеми со мрежата“, а тимовите работат што е можно побрзо за да ги поправат, напиша технолошкиот директор Мајк Шропфер на Twitter. Интернет експертите се сомневаат дека виновникот за несреќата е грешка во поставките за инфраструктурата, преку која корисниците имаат пристап до ресурсите на Facebook.

Facebook за прекинот на глобалната мрежа ја обвини конфигурацијата на мрежата, додавајќи дека не нашле доказ дека корисничките податоци биле компромитирани за време на падот.

“Промените во конфигурацијата на главните рутери кои го координираат сообраќајот на мрежата помеѓу нашите центри за податоци, предизвикаа проблеми што ја прекинаа оваа комуникација“, напиша компанијата во пост во понеделникот навечер.
„Ова нарушување на сообраќајот во мрежата имаше каскаден ефект врз начинот на комуникација на нашите центри за податоци со исклучување на нашите услуги“, додадоа оттаму.

Така, по секоја веројатност, ова е проблем во системот на имиња на домени на компанијата, не особено познат за пошироката јавност, туку клучна компонента на Интернет.

Најчесто познат како DNS, тој е како телефонски директориум за Интернет. Ова е алатка што го претвора веб -доменот, како што е Facebook.com, во вистински Интернет протокол или IP адреса каде што се наоѓа страницата. Помислете на Facebook.com како личност што можете да ја побарате во телефонски именик и мислете за IP адресата како физичка адреса каде што можете да ја најдете.

Кога се појавува грешка во DNS, веб -прелистувачот или апликациите за паметни телефони на корисникот може да навигираат подолго до услугите на Facebook или воопшто да не стигнат до нив.

Според некои експерти, DNS записите за услугите на Facebook исчезнаа од услугата што го контролира сообраќајот на податоци – така што тие беа, така да се каже, невидливи за мрежната инфраструктура. Со други зборови, Facebook ја отстрани мапата, што им овозможува на компјутерите ширум светот да ги најдат услугите на компанијата, пишува експертот за ИТ безбедност Брајан Кребс.

„Ако некој влезе во Facebook.com во нивниот веб прелистувач, нема идеја каде да најде Facebook.com и прикажува порака за грешка“.

Проблемот на Facebook се чини дека потекнува особено од Border Gateway Protocol или BGP. Ако DNS е Интернет директориум, BGP е неговата поштенска услуга. Кога корисникот внесува податоци на Интернет, BGP ги одредува најдобрите достапни начини на кои би можеле податоците да поминат.

Неколку минути пред платформите на Facebook да престанат да се полнат, јавните записи покажаа дека се направени голем број промени во маршрутите на Facebook за BGP, напиша директорот на Cloudflare Inc., Џон Греам-Каминг. Facebook не коментираше зошто се направени овие промени.

И бидејќи корисниците и софтверот сè уште се обидуваат да ги контролираат услугите на Facebook, ова обезбедува огромно зголемување на оптоварувањето на другите DNS услуги, напиша Греам-Каминг на Twitter.

Откако проблемот ја затвори главната социјална мрежа на Facebook, нејзината апликација за фотографии на Instagram и услугата за комуникација WhatsApp со часови, Signal, приватната апликација за пораки на Едвард Сноуден, регистрираше милиони нови корисници во текот на денот, а апликацијата за аудио разговор Clubhouse, исто така, објави илјадници пополнети соби.

DNSchecker.com најде проблеми со facebook.com во Европа, САД и некои азиски земји. Пад на DNS минатата недела ја „сруши“ канцелариската апликација Slack за неколку часа. Во јули, веб -страниците на Airbnb, UPS и продавницата за компјутерски игри Steam станаа жртви на грешка во DNS.

Ретко, сепак, колапсот влијае на толку голема компанија како Facebook на таков концентриран начин. Повеќето луѓе ширум светот веројатно се погодени од префрлање на услугите на Facebook офлајн: Со исклучок на Oculus, секоја апликација на Facebook има повеќе од две милијарди корисници. Во некои азиски земји, услугите на Facebook се практично синоними за Интернет.