Пристаништето во Шангај е најпрометното контејнерско пристаниште во светот во 2022 година

47

Пристаништето во Шангај остана најпрометното контејнерско пристаниште во светот 13-та година по ред во 2022 година, и покрај појавата на Ковид-19, покажаа податоците на пристаништето објавени на 2 јануари.

Според Ксинхуа, пропусната моќ на контејнерите на пристаништето надминала 47,3 милиони TEU (20 стапки еквивалентна единица за товарен капацитет) во 2022 година, соопшти операторот на Меѓународното пристаниште во Шангај.

Борејќи се со епидемијата, како и со топлотните и студените бранови минатата година, пристаништето гарантира стабилна работа на Шангајскиот меѓународен бродски центар и ја зачува стабилноста на глобалните индустриски и снабдувачки синџири.

По избувнувањето во вториот квартал, пристаништето можеше брзо да постигне обновување во облик на V на протокот на контејнери во јули, кога управуваше со месечен рекорд од 4,3 милиони TEU.