„Проблем 2000“ се појави на 1 јануари 2022 година

26

„Проблемот“ 2000, познат и како Y2K, не се случи на 1 јануари 2000 година, туку изненадувачки се појави на 1 јануари 2022 година – барем за корисниците на MS Exchange. Грешка во системот ја направи поштата недостапна и ја крена техничката поддршка на Microsoft на нозе.

„Проблемот 2000“ се очекуваше да предизвика паѓање на компјутерите на почетокот на 2000 година поради нивната неможност да се справат со датумите составени од толку многу броеви. Сфаќајќи ја ситуацијата на време, ИТ професионалците ширум светот напорно работеа и подготвуваа дигитални системи за на крајот да не се појави никаков проблем. Човештвото влезе во новиот милениум без ниту еден „експлодиран“ компјутер.

Сега, сепак, излегува дека датумот 01.01.2022 година создава проблем во модулот FIP-FS на MS Exchange, кој ги штити е-поштата од спам и малициозен софтвер, објави „DailyMail“.
Истражувач за безбедност објасни дека дефектот е предизвикан од променливата наречена int32 од Microsoft за да ги зачува параметрите за одреден датум. Максималната вредност за овој int 32 е 2 147 483 647. Сепак, датумите во 2022 година почнуваат од вредноста 2 201 010 001. Затоа и „паднал“ модулот за скенирање.

Како резултат на оваа функција, софтверот за скенирање на Microsoft почна да акумулира редици од писма и пораки за потврда без да може да ги достави до примачите. Ова доведе до блокирање на серверите ширум светот со доаѓањето на новата година.

Серверите почнаа да се блокираат во групи, еден по друг, според временската зона во која се наоѓаат. Системските администратори го нарекоа овој Y2K22 по Y2K, акроним за „Проблем 2000“.

Како што можеше да се очекува, инцидентот предизвика пожар во одделот за техничка поддршка на Microsoft. За тоа време, системските администратори од целиот свет почнаа да споделуваат на социјалните мрежи „трикови“ за да го заобиколат проблемот, вклучително и препораки за оневозможување на предметниот модул за скенирање. Сепак, безбедносните експерти предупредија дека тоа не е добра идеја.