Продажбата на автомобили во ЕУ силно порасна во април

13

Продажбата на автомобили во ЕУ повторно силно порасна во април, а во Хрватска стапката на раст беше речиси три пати повисока од европскиот просек, се вели во извештајот на здружението на производители ACEA во средата.
Во април, 808.188 нови автомобили се регистрирани во 26 земји на ЕУ, без Малта, 17,2 отсто повеќе отколку во истиот месец минатата година, откри ACEA.

Во март, продажбата скокна за 28,8 отсто, највисока од мај 2021 година.

Во групата водечки пазари, во април најмногу се зголемил бројот на регистрирани нови автомобили во Италија и Франција, за 29,2, односно 21,9 отсто.

И Германија забележа двоцифрена стапка на раст од 12,6 отсто. Продажбата во Шпанија порасна најскромно, за 8,2 отсто.

Според податоците на ACEA, во Хрватска во април се регистрирани 6.125 нови автомобили, што е за 44 отсто повеќе од истиот месец лани. Во март нивниот број е зголемен за 61,5 отсто.

Во периодот од јануари до април, пазарот на патнички автомобили во ЕУ порасна за 17,8 отсто во споредба со истиот период минатата година, со регистрирани 2,5 милиони возила, откри ACEA.

Во групата водечки пазари, продажбата во Шпанија пораснала најмногу во првите четири месеци од оваа година, за 33,7 отсто.

Следуваат Италија и Франција со раст на продажбата од 26,9 и 16,7 отсто, соодветно. Најскромниот раст забележа Германија, со стапка од 7,9 отсто, сè уште скромен во однос на останатите „четворица“.

Според податоците на ACEA, во Хрватска во периодот од јануари до април се регистрирани 19.284 нови автомобили, 38,8 отсто повеќе од истиот период лани.

Фото: Freepik