Продажбата на автомобили во Кина забележа најголем раст во последната деценија

15

Продажбата на патнички автомобили во Кина се зголеми за 28,9 отсто на годишно ниво во август, најмногу во последната деценија, поттикната од зголемената побарувачка за електрични возила, објави во четвртокот трговското тело.

Вкупно 1,87 милиони возила се продадени минатиот месец, соопшти Кинеската асоцијација за патнички автомобили, при што продажбата на хибридни и електрични единици се удвои во однос на претходната година на најголемиот светски автомобилски пазар.

Продажбата драстично падна во мај за 17 отсто во однос на претходната година, а уште повеќе во април, кој забележа најголем пад од 2020 година од 40,4 отсто.

Кинеската влада во јули воведе низа мерки, вклучително и продолжување на даночните олеснувања, за да ја стимулира продажбата на електрични автомобили во услови на економско забавување.

Кинескиот пазар на електрични автомобили е особено конкурентен, при што производителите се борат да ги искористат предностите на индустријата што беше зајакната во последните месеци со дарежливите субвенции за купување од локалните власти.

Мерките треба да ја поддржат економијата во време кога спорадичните исклучувања поради Ковид-19 низ целата земја го намалија ентузијазмот на потрошувачите и деловната доверба.