Продажбата на автомобили во Русија се зголеми за 86 отсто во првиот квартал

10

Министерството за индустрија и трговија во вторникот извести дека во првиот квартал од оваа година во Русија се продадени повеќе од 390.000 нови возила, што е за 74 отсто повеќе во однос на истиот период минатата година.

Кога станува збор за сегментот на патнички автомобили, продажбата во периодот јануари-март е зголемена за 86 отсто во однос на првиот квартал од минатата година, пренесува Комерсант. Продажбата на лесни комерцијални возила е зголемена за 55 отсто, камиони за 10 отсто и автобуси за 18 отсто.

Пазарот на нови електрични возила беше за 265 отсто повеќе отколку во истиот период во 2023 година. Уделот на ЕВ произведени во Русија беше 17 проценти.

Според податоците на Autostat, во 2023 година, продажбата на патнички автомобили во Русија се зголемила за 69 отсто на 1,059 милиони единици. Повеќе од 30 отсто од продажбата во 2023 година беа домашни автомобили Лада. Продажбата на Лада минатата година е зголемена за 85,7 отсто.

Од странските автомобили, најголема продажба остварија кинеските марки Geely, Haval, Chery, Changan, Exeed, Omoda, Lixiang и Tank. Се очекува дека заострувањето на правилата за увоз на автомобили од Евроазиската унија од 1 април ќе придонесе за раст на цените на новите и половните автомобили од тие земји од 10 до 20 отсто.