Продажбата на Интел падна за 17%

16

Интел објави финансиски извештај за продажбата на своите процесори за персонални компјутери и центри за податоци, во кој се наведува дека во вториот квартал неговата продажба паднала за цели 17% во однос на истиот период лани, што во парични износи на околу 500 милиони долари, а тоа е најголемите загуби споредено со неколку децении.
Интел како причини за падот на продажбата го наведува „брзиот пад на економската активност“ предизвикан од инфлацијата, геополитичките тензии и руско-украинската војна.

„Резултатите од овој квартал беа под стандардите што ги поставивме за компанијата и нашите акционери“, рече Пат Гелсинџер, извршен директор на Интел. „Мораме и ќе направиме подобро. Ненадејниот и брз пад на економската активност беше најголемиот двигател, но загубата ги одразува и нашите проблеми со извршното управување.