Продажбата на NFT достигна 25 милијарди долари во 2021 година

29

Од анимирани мајмуни до видеа, продажбата на незаменливи токени (NFT) достигна 25 милијарди долари во 2021 година, откако шпекулативните криптовалути ја зголемија својата популарност, според DappRadar. Сепак, постојат знаци дека растот е забавен на крајот на годината, пишува Ројтерс.

Цените на незаменливите токени – криптовалути, кои претставуваат дигитален артикл, како слика, видео или земја во виртуелните светови – се зголемија толку брзо минатата година што шпекулантите ги продаваа за неколку дена за поголем профит.

Светот на уметноста побрза да го искористи новиот тренд. Аукциските куќи продаваат NFT, кои се едноставни слики, без физички предмети, кои ги менуваат сопствениците. Едно дело NFT достигна рекордни 69,3 милиони долари на аукцијата на Christie’s во март.

Во меѓувреме, некои од најголемите светски брендови, вклучувајќи ги Coca-Cola и Gucci, исто така продадоа NFT.

Продажбата на таквите средства достигна 24,9 милијарди долари во 2021 година, во споредба со само 94,9 милиони долари една година порано, според DappRadar. Компанијата собира информации во десет различни блокчејн, кои се користат за евидентирање кој ги поседува незаменливите токени.

Проценките за волумен се разликуваат од давател на податоци до давател, во зависност од тоа што е вклучено. Трансакции надвор од синџирот, како што се големите продажби на NFT уметност од страна на аукциските куќи, честопати не се опфатени со податоците.

CryptoSlam, кој исто така следи голем број блокчејн, вели дека вкупната продажба за 2021 година изнесува 18,3 милијарди долари. NonFungible.com, кој го следи само блокчејнот етериум, проценува дека достигнал 15,7 милијарди долари минатата година.

Ова значи дека парите потрошени за NFT во 2021 година се приближно еднакви на сумата ветена на COP26 за да им се помогне на земјите да се откажат од јагленот или од финансирањето, обезбедено од Светската банка, за купување и примена на вакцини против Ковид-19.

Продажбата достигна врв во август, а потоа падна во септември, октомври и ноември, пред повторно да се зголеми во декември, според податоците од најголемиот NFT пазар OpenSea.

Се чини дека ова не е поврзано со флуктуациите на цените на криптовалутите, кои често се користат за купување NFT. Биткоинот и етерот се зголемија во септември-ноември.

Околу 28,6 милиони портфолија тргувале со NFT во 2021 година, од 545.000 во 2020 година, според DappRadar.

Додека некои го гледаат NFT како иднина на имотот во онлајн светот, и купувањето како глас за доверба во развојот на Web3 или метаверзумот, други се прашуваат зошто се трошат толку многу пари на предмети кои физички не постојат.

Само 10% од трговците се одговорни за 85% од сите NFT трансакции, според студијата објавена во списанието Nature.

Иако најскапата позната продажба на NFT беше 69,3 милиони долари, цените обично се движат од 100 до 1.000 долари, според NonFungible.com.

Цените на најбараните незаменливи токени беа многу нестабилни. Просечната малопродажна цена на сликата CryptoPunk се зголеми од околу 100.000 долари во јули на скоро 500.000 долари во ноември. До декември, износот падна на околу 350.000, според податоците на CryptoSlam.

Колекционерските NFT беа најпопуларната категорија, а потоа уметноста, додава NonFungible.com. Некои од највозбудливите продажби на NFT беа за земјиште во метаверзумот.

Во ноември, инвеститорот во недвижности Republic Real купи земјиште во виртуелниот свет The Sandbox за 4,3 милиони долари.