Продажбата на нови автомобили падна во Европа

31

Продажбата на автомобили во ЕУ падна во декември за прв пат по речиси една и пол година, а Хрватска повторно забележа двоцифрен раст, покажаа денеска податоците на европската асоцијација на производители на автомобили АЦЕА. Во декември во ЕУ се регистрирани 867.052 нови автомобили, 3,3 отсто помалку отколку во истиот месец од 2022 година, пресмета ACEA. Продажбата се намали за прв пат во 17 месеци, забележува здружението, укажувајќи на висока компаративна основа на крајот на 2022 година.

Во групата водечки пазари, продажбата најмногу паднала во декември на најголемиот пазар, оној на Германија, за дури 23 отсто. Во Франција, пак, порасна за 14,5 отсто, а Шпанија исто така забележа двоцифрен раст од 10,6 отсто. Бројот на регистрирани нови автомобили во Италија порасна најблаго, за 5,9 отсто во споредба со декември 2022 година.

Според податоците на ACEA, во Хрватска во последниот месец од минатата година се регистрирани 3.453 нови автомобили, 36,6 отсто повеќе отколку во декември 2022 година. Во ноември нивниот број е зголемен за 27,5 отсто.

За прв пат од април 2020 година, продажбата на електрични автомобили падна
Продажбата на електрични автомобили на батерии во ЕУ падна во декември за прв пат од април 2020 година, за 16,9 отсто, пресмета AЦЕA, нагласувајќи повторно високата споредбена основа на крајот на 2022 година, но и речиси преполовената продажба во Германија. Податоците за Хрватска покажуваат пад од 17,3 отсто во продажбата на електрични автомобили на батерии, но и скок од 53,8 отсто во продажбата на хибридни електрични модели.

Во периодот од јануари до декември, европскиот пазар на нови автомобили порасна за 13,9 отсто, со регистрирани 10,5 милиони нови автомобили, пресмета AЦEA. Продажбата се зголеми на сите пазари во ЕУ, освен во Унгарија каде што падна за 3,4 отсто.

Силен раст на продажбата на електрични автомобили на годишна основа
Електричните автомобили со батерии повторно забележаа силен раст на продажбата, раст од 37 отсто, со продадени 1,54 милиони возила. Продажбата на возила „дизел“ е намалена за 5,8 отсто, со продадени 1,43 милиони возила. „Бензинските автомобили“ го задржаа првото место, со пазарен удел од 35,3 отсто, а хибридните електрични автомобили се на второ место со пазарен удел од 25,8 отсто.

Во групата водечки пазари минатата година најмногу се зголемила продажбата во Италија, за 18,9 отсто. Следат Шпанија и Франција со раст од 16,7 и 16,1 отсто, соодветно. Германија е на задната страна со раст од 7,3 отсто во продажбата.