Продажбата на пестициди драстично падна во ЕУ, во некои земји за една третина

32

Во 2022 година имаше голем пад на количината на продадени пестициди во ЕУ, најмногу поради скокот на цените. Во 2022 година се продадени околу 322.000 тони пестициди, што е за 10 отсто помалку од продадената количина во 2021 година.

Оваа информација доаѓа од податоците за продажбата на пестициди објавени од Евростат во петокот. Статијата прикажува неколку наоди од подеталната статија на Statistics Explained за агроеколошки индикатор: потрошувачка на пестициди

Најголемите производители трошат најмногу

Во ЕУ се продаваат голем број пестициди, а главните категории се „фунгициди и бактерициди“ (43 отсто од продажбата во 2022 година), „хербициди, убијци на стебла и мов“ (35 проценти) и „инсектициди и акарициди“ (14 проценти).

Меѓу земјите на ЕУ, Франција (21 отсто), Шпанија (18 отсто), Германија (15 отсто) и Италија (14 отсто) забележаа најголем удел на продадени пестициди во 2022 година. Овие 4 земји се главните земјоделски производители во ЕУ.

Помеѓу 2011 и 2022 година, имаше голем број земји од ЕУ кои забележаа голем пад во продажбата на пестициди. Најголем пад е забележан во Италија (-37 отсто), Португалија (-36 отсто) и Грција (-33 отсто).

И во Хрватска потрошувачката е значително намалена во набљудуваните 7 години, за околу дваесет проценти. Од 1.861 тони во 2016 година, паднати на 1.577 тони во 2017 година, повторно пораснаа на 1.697 тони во 2018 година, паднаа на 1.563 тони во 2019 година, се искачија на 1.655 тони во 2020 година, најголем пад во 21, 206 тони во споменатото време се зголеми на 1.507 тони во 2022 година.