Продолжува галопирачкиот раст на цената на гасот

11

За прв пат од крајот на септември, вредноста на фјучерсите на гас во Европа достигна 1.150 долари за илјада кубни метри, покажуваат податоците на берзата ICE Futures.
Растот во однос на вчерашниот ден е 4 отсто.

Историскиот максимум – 1.937 долари – достигна цена во октомври, а потоа падна. На почетокот на месецот падна на 750 долари за илјада кубни метри.

Европските цени на гасот нагло пораснаа на крајот на летото, што предизвика зголемување на цената на струјата за европските потрошувачи.

Експертите го објаснуваат растот на цените на полупразните магацини, слабата понуда и големата побарувачка за течен природен гас во Азија.