Профитабилен бизнис во Хрватска – давате 213, заработувате 53.000 евра за четири години

462

Башка Вода се смета за место во Хрватска каде има најмногу лежалки. Бизарната работа е што секој петти гласач кој излегол на последните локални избори е и сопственик на дозвола за концесија за изнајмување лежалки на плажите.

Во бројки, изгледа вака: 98 компании имаат одобрение за концесија за изнајмување лежалки, на секоја од нив им е дозволено да постават најмногу 20 парчиња на плажа. Интересно е што годишната такса што се плаќа на општината е само 1.600 куни (213 евра), или 80 куни (малку повеќе од 10 евра) по лежалка дневно, што се отплаќа за помалку од два дена од сезоната, бидејќи парче во екот на сезоната се изнајмува за околу 7 евра, пишува хрватски Дневник.

Општина Башка Вода заработува нешто повеќе од 156.000 куни (околу 21.000 евра) од речиси 2.000 лежалки на своите плажи, а заработката на концесионерот е уште поголема.

Опозицискиот советник во Башка Вода, Матејас Јозиповиќ, вели дека изнајмувањето лежалки е најразвиениот и најпрофитабилниот бизнис.

“Не е важно колку заработувате, колку плаќате. Тоа е најразвиениот и најпрофитабилен бизнис во Република Хрватска. За 1.600 вложени куни (213 евра) заработувате 400.000 куни (околу 53.000 евра) на ниво од четири изборни години”, рече тој.

Фото: Facebook