Профитот на AB InBev расте и покрај намалената продажба на пиво

24

Најголемиот светски производител на пиво Anheuser-Busch InBev порасна малку повеќе од очекуваното во својот профит во четвртиот квартал, откако повисоките цени повеќе од драстично го неутрализираа севкупниот пад на продажбата на пиво, пренесува Reuters.

Производителот на Budweiser, Corona и Stella Artois соопшти дека обемната продажба на неговите пијалоци се намали за 0,6% на меѓународно ниво во последниот квартал од 2022-ра година, во споредба со растот што го очекуваше пазарот.

AB InBev претрпе остар пад на продажбата и профитот во Кина поради строгата политика за нулта Ковид, која ненадејно беше прекината во декември.

Азиската подружница на компанијата, која исто така објави резултати, рече дека верува оти рестораните и ноќните клубови на кои им продава во Кина речиси целосно се отворени до крајот на февруари.

Компанијата соопшти дека е оптимист за закрепнување на бизнисот во 2023-та година по преодниот прв квартал.

Во САД, најголемиот пазар на AB InBev, профитот и приходите се зголемија главно поради зголемувањето на цените, иако истите тие зголемувања, заедно со студеното зимско време во декември, придонесоа за продажбата на пиво во однос на обемот.

Пиварите ги зголемуваат цените на пивото како одговор на повисоките трошоци за енергија и суровини. И Heineken, но и Carlsberg предупредија на послаба потрошувачка на пиво во Европа поради зголемувањето на цените.

Акциите на AB InBev паднаа за 3,1% во почетокот на тргувањето и покрај послабиот вкупен пазар.

Аналитичарот на Bernstein Research, Тревор Стерлинг, ги опиша резултатите како „мешани“ и рече дека некои инвеститори можеби се надевале на помалку конзервативни прогнози, иако зголемената дивиденда е позитивен знак.

Заработката на компанијата пред камати, даноци, амортизација и амортизација (ЕБИТДА) се зголеми за 7,6% на споредлива основа во четвртиот квартал на 4,95 милијарди долари, над просечниот пораст од 7,1% што го очекуваа аналитичарите во анкетата составена од компанијата.

За цела година растот на ЕБИТДА изнесуваше 7,2%.

Компанијата со седиште во Белгија очекува зголемување на профитот во 2023-та година, во согласност со среднорочниот прогнозиран опсег од 4% до 8%, а приходите ќе растат со побрзо темпо од профитот.