Профитот на БП се катапултираше

49

Петрохемискиот гигант „Бритиш петролеум“ објави подобра од очекуваната добивка во третиот квартал.

Британската енергетска компанија објави основна добивка пред заменски трошоци, користена како показател за нето добивката, од 8,2 милијарди долари во трите месеци до крајот на септември, што е голем пораст од нето добивката од 3,3 милијарди долари во истиот период од претходната година.

Аналитичарите анкетирани од Рефинитив очекуваа нето добивка во третиот квартал од 6 милијарди долари.

Најголемите светски нафтени и гасни компании објавија големи приходи во последните месеци, благодарение на зголемените цени на суровините по руската инвазија на Украина.

Повторно има повици за зголемување на даноците на рекордната добивка на нафтените компании, особено во време кога вртоглавите цени на бензинот и горивото ја поттикнаа инфлацијата ширум светот.

Акциите на БП се зголемија за повеќе од 45 отсто од почетокот на годината.