Профитот на Maersk потона за 87 отсто минатата година

26

Данската бродска компанија Maersk ја затвори 2023 година со голем пад на нето добивката.
Тоа резултираше со 3,8 милијарди долари, што е малку над прогнозата на професијата, но значително под 29,2 милијарди долари колку што изнесуваше во 2022 година. Воедно, компанијата укажува на предизвиците оваа година кои произлегуваат од неизвесната состојба средниот Исток.

Како што објасни денеска бродската компанија, според француската новинска агенција АФП, минатата година имало значителен пад на цените за транспорт на контејнери, откако тие беа многу високи во 2022 година поради недостаток на капацитет на крајот на ограничувањата против корона.

Високата побарувачка почна да слабее, што доведе до вишок на залихи и брз и голем пад на транспортот со контејнери, објасни денеска Maersk.

Така, добивката на компанијата минатата година изнесуваше 3,8 милијарди долари, а приходите застанаа на 51 милијарда долари (во 2022 година на 81,5 милијарди долари).

Годинава очекуваат дополнителни предизвици поврзани со вишокот залихи, а предупредуваат и на ризиците што ги носат настаните на Блискиот Исток, особено нападите на Хутите во Црвеното Море. Истовремено ја намалија и деловната прогноза за цела година.