Профитот расте – Тесла ги поскапе автомобилите, но клиентите не прашуваат за цена

101

Tesla ги зголеми цените – но, се чини дека тоа не ја намали побарувачката за неговите електрични автомобили.

И покрај тоа што компанијата се соочува со повисоки трошоци, профитот на Илон Маск – фокусиран на електрични возила – скокна на 3,3 милијарди долари во првите три месеци од оваа година, бидејќи се покажа дека клиентите се подготвени да платат повеќе.

Испораките на компанијата се зголемија за 68%, а ќе беа уште поголеми доколку немаше недостиг во синџирот на снабдување, рече Тесла. Нивната фабрика во Шангај неодамна беше принудно затворена поради ограничувањата за ковид.

Бидејќи фабриката повторно се отвора овој месец, од персоналот ќе биде побарано да спие во фабриката, во обид да се избегнат понатамошни блокади, објави Блумберг. „Ние продолжуваме внимателно да ја следиме ситуацијата“, соопштија од Тесла, споделувајќи ги кварталните резултати со инвеститорите.

Инаку, империјата Илон Маск испорача повеќе од 310.000 автомобили во првите три месеци од оваа година, а во конференциска врска тој предвиде дека компанијата ќе произведе 60% повеќе автомобили во текот на годината во споредба со 2021 година.