Прогласено најчистото крајбрежје во Европа: Се наоѓа во регионот

423

Да се ​​биде на плажа е главно сончање и пливање, но за оние кои сакаат да веслаат, нуркаат или да прават добри фотографии за Инстаграм, разочарувачки е кога водата е малку помрачна. Секој кој оди во Хрватска сигурно нема да го има тој проблем, бидејќи новиот извештај откри дека оваа балканска земја ја има најчистата крајбрежна вода за капење во Европа.

Извештајот објавен од Европската комисија и Европската агенција за животна средина, која ја истражуваше водата на сите 27 земји на ЕУ, плус Албанија и Австрија, покажа дека 99,1 отсто од хрватските брегови имаат „одличен“ квалитет на вода – тоа се 886 од 894 тестирани места .

Но, што всушност е одлична вода? Според Директивата за води за капење, водите се проценуваат со помош на микробиолошки податоци за да се класифицираат како лоши, доволни, добри или одлични.

Вицешампиони беа Грција, Кипар и Австрија. Извештајот, исто така, покажа дека крајбрежните води во Европа имаат тенденција да бидат почисти од внатрешните води, пишува Time Out.

Чисто крајбрежје и природен феномен во Хрватска
Потсетуваме, освен што Хрватска може да се пофали со најчиста вода на брегот, во хрватскиот Јадран се случува и природен феномен. Како што пренесоа странските медиуми, се шири „кафеава тиња“ која може да ги спречи капачите да пливаат во инаку тиркизната вода, пренесе Бизлајф.рс.

„Тоа е всушност морски цвет, но на социјалните мрежи често се опишува како „морска шуплина“ („Meeresrotz“) поради неговата лигава конзистентност. Во повеќето случаи, морските цвеќиња се безопасни и нетоксични, но можат да имаат непријатен мирис.