Прогноза: Паметните телефони ќе поскапат

30

Просечната продажна цена (ASP) на паметните телефони ја надмина границата од 300 долари во 2021 година, што е највисока вредност во индустријата од 2013 година. Но, експертите од Strategy Analytics велат дека тоа не е граница и предвидуваат натамошно зголемување на цените на паметните телефони.

Според аналитичарите, во тековната 2022 година, глобалната продажба на паметни телефони во монетарна смисла ќе се зголеми за 2% во однос на минатогодишното ниво од 412 милијарди долари и ќе достигне 423 милијарди долари. Во истиот период, ASP ќе се зголеми од 306 долари на 308 долари. Нагорната траекторија ќе продолжи и во следните неколку години – до 2027 година, според прогнозата.

Највисоки просечни цени на паметните телефони се очекуваат во Јужна Кореја и Јапонија, а најниски во Африка и азиско-пацифичкиот регион. Разликите во динамиката на раст и индикаторите на ASP меѓу развиените и пазарите во развој ќе се должат на пенетрацијата на паметните телефони, нивото на БДП, перцепцијата за 5G, населението и други фактори, забележува Strategy Analytics.

Аналитичарите укажуваат и на фактот дека Јапонија беше лидер во ASP кај паметните телефони до 2020 година, но во 2021 година Јужна Кореја ја престигна. Главната причина за поскапувањето на паметните телефони во Кореја е постојаниот и брз раст на продажбата на скапите модели на Samsung со екрани на преклопување.

Strategy Analytics верува дека Јужна Кореја ќе продолжи да ја престигнува Јапонија во однос на просечните продажни цени на паметните телефони во текот на прогнозираниот период. Ова ќе биде олеснето со предноста на корејските добавувачи, главно Samsung, во областа на технолошките иновации. Во исто време, регулаторниот плафон за субвенции за паметни телефони во Јапонија ги задржа цените надолу во последниве години.

Претходно, аналитичарите изјавија дека во последниот квартал од 2021 година, премиум уредите со цена од 300 долари и повеќе донесоа речиси 75% од приходите на глобалниот пазар на паметни телефони, а уделот на таквите уреди во понудата е 34%. Речиси секој четврти смартфон објавен на светскиот пазар во октомври-декември 2021 година спаѓа во категоријата цена од 600 долари +.

Истражувачката компанија Counterpoint Research исто така го следи нагорниот тренд на цените на паметните телефони. Според неа, во 2021 година, продажбата на првокласни паметни телефони по цени од 400 долари и повеќе се зголемила за 24%, додека пазарот во целина пораснал за 7%. Како резултат на тоа, скапите уреди зазедоа рекордни 27% пазарен удел.