Производителите на автомобили ги намалуваат цените на е-возилата поради слабата побарувачка

38

Hyundai Motor, Tesla и KG Mobility брзаат да ги намалат цените на нивните популарни електрични возила (EVs) во обид да ја зголемат нивната слаба продажба во услови на замрзнување на расположението на пазарот.

Производителите на автомобили немаа друг избор освен да ги намалат своите маржи со олеснување на цените, бидејќи побарувачката за електрични возила покажува јасни знаци на опаѓање оваа година поради нивните сè уште релативно високи цени, објави Korea Times.

Купувачите сега бараат алтернативи – како што се хибридни автомобили кои доаѓаат со пристоен опсег и поевтини цени од повеќето електрични возила.

Tesla одлучи да ја намали цената на Model Y, електричен SUV со средна големина, за два милиони вони (1.502 долари), бидејќи купувачите се соочуваат со поголем финансиски товар, а владата на Јужна Кореја одлучи да понуди намалена субвенција оваа година.

И други производители на автомобили го следеа примерот, во обид да ја зголемат слабата продажба на електрични возила и да ја одржат конкурентноста на цените. KG Mobility ја намали цената на својот Torres EVX за два милиони вони, бидејќи компанијата исто така стана жртва на неодамнешната одлука на Министерството за животна средина да ја намали субвенцијата.

Hyundai Motor исто така ја намали цената на своите водечки електрични возила, како што се IONIQ 5 и IONIQ 6 за два милиони вони, соодветно. Производителот на автомобили, исто така, одлучи да понуди попуст од 800.000 вони на својот Kona EV, компактен електричен SUV.

Kia ќе обезбеди три милиони вони попуст за својот EV6. Kia ќе ја намали и цената на своето најскапо електрично возило, EV9, за 3,5 милиони вони.

Официјални лица од индустријата рекоа дека производителите на автомобили ќе продолжат да започнуваат поагресивни промотивни кампањи бидејќи побарувачката за електрични возила не покажува знаци на закрепнување во скоро време.