Производителите на автомобили ќе загубат 210 милијарди долари поради недостаток на чипови

44

Трошоците за нерешливиот недостиг на полупроводници се зголемија за повеќе од 90 проценти, поради што производителите на автомобили ќе загубат 210 милијарди долари во 2021 година, според Блумберг.

Ова е најновата мрачна прогноза на консултантската компанија AlixPartners, која предвидува дека оваа година глобалните производители на автомобили ќе продадат 7,7 милиони возила помалку поради кризата со чипови. Износот е речиси двојно повеќе од претходната проценка на загубите од 3,9 милиони американски долари.

И покрај континуираните напори за зајакнување на синџирот на снабдување за производителите на автомобили, кризата со полупроводници се влошува, бидејќи акциите на производителите на автомобили и другите индустрии се намалуваат.

„Сите резерви се исцрпени“, рече Дан Хиршер, управен директор на одделот за автомобилско и индустриско истражување во AlixPartners.

„Во иднина продажбата ќе страда. Досега, тие не беа оштетени затоа што имаше доволно резерви за да се извлечат, но веќе ги нема “.

Производителите на автомобили почнаа да предупредуваат дека проблемите се шират и може да го намалат профитот за третиот квартал. Traton SE, поделба на Volkswagen AG, беше последниот што го пријави проблемот. Клучните центри за снабдување во Југоисточна Азија се погодени од затворање на фабриките поради ширењето на вирусот. Сега се потребни рекордни 21 недела за да се исполнат нарачките за чипови, а производителите на автомобили велат дека недостатокот може да трае со години.

„Ова е секако најдолгиот недостаток во снабдувањето што го забележала индустријата“, рече Хиршер.

Како што се намалуваат акциите, цените на автомобилите се зголемија, достигнувајќи рекордни 43.355 долари во САД во август, според истражувачот Cox Automotive. Снабдувањето е толку ограничено што некои производители прибегнуваат кон изнајмување автомобили за да имаат што да покажат во своите канцеларии, рече Хиршер.

Недостатокот на чипови започна кон крајот на минатата година, кога производителите на автомобили ја потценија побарувачката бидејќи се намалија ограничувањата на пандемијата. Ова е трета проценка што AlixPartners ја даде оваа година за финансиското влијание на недостатокот. Во јануари, компанијата предвиде дека недостатокот ќе ја чини индустријата 61 милијарди долари, а потоа во мај ги зголеми очекувањата на 110 милијарди долари.