Производителите на Jim Beam и Macallan го продаваат својот бизнис во Русија

29

Производителите на Jim Beam бурбон и вискито Macallan се договорија да го продадат својот бизнис во Русија на локалното раководство на компанијата Maxximum Russia, пренесе ТАСС.

Beam Suntory, заедно со Edrington, се согласија да го продадат нивното заедничко вложување Maxximum Russia на локалното раководство, според коминикето објавено претходно оваа недела на веб-страницата Beam Suntory.

Залихите на компанијата нема да бидат вратени.

Јапонскиот производител на елитен алкохол Suntory Holdings во 2014 година ја купи американската компанија Beam за 16 милијарди долари.

Beam произведува бурбон Jim Beam, виски Maker’s Mark, коњак Courvoisier и текила Sauza. Во Соединетите Држави, тој е најголемиот домашен производител на тврди алкохолни пијалоци.