Промени на врвот на најголемата американска банка: Кој ќе го замени Џејми Димон?

24

JPMorgan Chase во четвртокот објави промена на менаџментот додека се подготвува за кога главниот извршен директор Џејми Димон нема да биде на чело на најголемата и најпрофитабилна банка во нацијата.
Промените потврдуваат дека сега има приближно неколку директори кои можат да го наследат Димон (67), извршен директор со најдолг стаж на голема национална банка.

Еден од јасните фаворити е Џенифер Пипшак, која ќе стане ко-извршен директор на новата поделба која ја вклучува комерцијалната и инвестициската банка на JPMorgan заедно со Трој Рорбо, претходно ко-шеф на пазарите и услугите за хартии од вредност.

Рорбо, исто така, се споменува во банката како потенцијален кандидат за извршен директор, а ова ново назначување ја зацврстува таа позиција.

Друг главен извршен директор кој нашироко се смета за фаворит, Мариане Лејк, нема да ги промени работните места, туку ќе има целосна контрола врз еден од најголемите поделби на банката: нејзината широка потрошувачка единица. Таа беше извршен директор кај Пипшак, а сега ќе биде единствен извршен директор на единицата.

Претседателот на JPMorgan и главен оперативен директор, Даниел Пинто, ќе се откаже од титулата извршен директор на корпоративната и инвестициската банка, работа што ја извршува од 2014 година, но ќе остане на другите негови улоги.