Пропаѓа еден од најважните проекти на Саудиска Арабија?

98

Тој беше прогласен за град на иднината со стаклени ѕидови, амбициозен центар на економскиот план поддржан од принцот Мохамед бин Салман за транзиција на Саудиска Арабија од нафтената зависност.

Сега, сепак, плановите за пустинската метропола покриена со огледала наречена  „The Line“ (Линија), се намалени, а проектот, кој требаше да се протега на 170 километри, се очекува да достигне само 2 километри до 2030 година.

Замислен како линеарен град кој на крајот ќе биде дом на околу 9 милиони луѓе на површина од само 13 квадратни милји, The Line е дел од поширокиот проект Neom. Сега барем еден изведувач почна да отпушта работници.

Намалувањето на најграндиозниот проект на принцот Мохамед го објави Блумберг, кој изјави дека видел документи поврзани со проектот.

Проектот, кој се предвидува да чини 1,5 трилиони долари, се смета за реинвенција на урбаниот дизајн. Сепак, тоа долго време предизвикува скептицизам и критики, не само по извештаите за егзекуција на неколку членови на племето Хавеитат кои протестираа против плановите за градење на нивната земја на предците.

Потоа имаше извештаи за промена на визијата на принцот Мохамед за проектот, пречекорување на буџетот и постојано менување на списокот на клучниот персонал, при што некои кои работеа на проектот го опишуваа како „не допир со реалноста“, пренесува Biznisinfo.ba.

Според Блумберг, кратењата на The Line доаѓаат бидејќи вкупниот буџет на Неом за 2024 година допрва треба да биде одобрен од суверениот богат фонд на Саудиска Арабија поради намалените готовински резерви.

Линеарен град широк неколку стотини метри беше претставен како иднина на урбаното планирање со пристапни цени, со удобности за жителите во непосредна близина на становите и населбите поврзани со еден од најбрзите возови во светот.

Промотивниот материјал го опишува The Line со речиси мистични термини: „когнитивен град“ и „цивилизациска револуција“ каде удобностите ќе ги обезбедува вештачката интелигенција.

Принцот Мохамед го опиша проектот на градот како „адреса на предизвиците со кои се соочува човештвото денес во урбаниот живот“ за „просветлување на алтернативните начини на живеење“.

Сепак, не сите беа убедени во светлата перспектива на принцот. Пишувајќи за Њујорк Тајмс во 2021 година во времето кога Неом објави видео во кое го опишува животот во сребрените ѕидови на градот, американскиот новинар и автор Роберт Ворт рече: „Да го гледаш промотивното видео на принцот престолонаследник значи да бидеш потопен во саудиска форма на ароганција, спој на верски триумфализам и кралска грандиозност“.