Просечната плата во Хрватска е 1.000 евра

28

Просечната нето плата кај правните лица во септември во Хрватска изнесува 7.623 куни или околу 120.000 динари, што е номинално пониска за 0,7 отсто, а реално за 2,2 отсто во однос на октомври, објави Државниот завод за статистика.

Просечната нето плата во септември изнесувала 6.500 куни (861 евра), што значи дека половина од вработените имале помалку, а половина повеќе од таа сума, објави Нова економија.

За периодот од јануари до септември годинава, просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во регистрирани правни лица изнесува 7.588 куни (околу 1.000евра), што е номинално за 7,1 отсто повеќе од истиот период во 2021 година, а реално пониска за 2,5 проценти.