Протест на инвеститорите пред зградата на Евергранде – некогаш најуспешната кинеска компанија за недвижнини на колена

48

Инвеститорите кои инвестираа во обврзниците на кинеската групација Евергранде протестираа пред зградата на компанијата во Гуангжу.

Околу 100 демонстранти извикуваа: „Евергранде, вратете ни ги парите!“, пренесува Ројтерс.

Евергранде во петокот објави промена во плановите, намалувајќи го износот на отплата на долгот на инвеститорите кои инвестирале во финансиските производи на компанијата, велејќи дека секој инвеститор може да очекува отплата од 8.000 јуани (1.256 долари) месечно за три месеци почнувајќи од јануари. кога ќе доспее нивната инвестиција. Некогашната најуспешна кинеска компанија за недвижности, сега оптоварена со долг од над 300 милијарди долари, претходно се согласи да врати 10 отсто од долгот до крајот на месецот кога доспева обезбедувањето, без да ја наведе сумата. Оваа промена предизвика страв кај инвеститорите дека нема да им бидат вратени парите.

Повеќе од 80.000 луѓе, вклучително и вработени, нивните семејства и пријатели, како и сопственици на недвижности на Евергранде, купиле должнички хартии од вредност од кои компанијата собрала повеќе од 100 милијарди јуани во изминатите пет години, изјави менаџерот за продажба на фондот Евергранде Велт. Евергранд не одговори веднаш на барањето на Ројтерс за коментар за протестот и загриженоста на инвеститорите.