„Протокот на луѓе и стоки меѓу Србија, Македонија и Албанија може да функционира како меѓу Германија и Франција“

27

„Целта на соседните земји преку иницијативата „Отворен Балкан“ е да ја подобрат инфраструктурата на граничните премини до тој степен што протокот на луѓе и стоки се сведе на минимум“, изјави денеска претседателот на Стопанската комора на Србија, Марко. Чадеж.

Тој во изјавата за Танјуг вели дека прашање е дали се воопшто потребни граници доколку се поврзат министерствата за внатрешни работи и царинските управи на земјите од иницијативата Отворен Балкан.

„Протокот меѓу Србија, Северна Македонија и Албанија може да функционира како меѓу Германија и Полска или Германија и Франција“, вели претседателот на Стопанската комора на Србија .

Министрите за земјоделство и енергетика на три земји во рамките на иницијативата Отворен Балкан, како и претставници од државните администрации и агенции за дејствување во кризни ситуации ќе се сретнат в понеделник во Тирана за да разговараат за тоа што може да се направи за да се одговори на проблемите. кои не чекаат во наредниот период, соопшти од Охрид Чадеж.

Тој додаде дека на средбата во Тирана главна тема ќе биде како да се обезбеди стабилност во земјите од „Отворениот Балкан“ во доменот на снабдувањето со храна и енергија.