Прва светска економија која ја укинува корона програмата за зачувување на работни места

12
Contemporary Room Workplace Office Supplies Concept

Повеќе од милион британски работници ќе се соочат со неизвесна иднина оваа недела, бидејќи земјата станува првата голема светска економија што ја укина корона програмата за поддршка на зачувувањето работни места.

Веста, во исто време, доаѓа во време кога Британија се соочува со невиден недостиг на работници, пред се возачи. Во исто време, земјата во моментов е слабо снабдена со гас, а редиците пред бензинските пумпи се долги километри.

Програмата, која во екот на пандемијата ги субвенционираше платите за една третина од британските работници што останаа дома (принуден одмор), чинеше повеќе од 68 милијарди фунти (93 милијарди долари), пишува Ројтерс.

Другите европски земји, кои имаат подолга традиција на програми со скратено работно време, како што е Германија, ќе продолжат да ги поддржуваат работниците кои се принудени да чекаат, барем оние во најтешко погодените сектори.

Меѓутоа, имајќи предвид дека британските работодавци објавија рекорден број слободни работни места во септември 2021 година и акутен недостаток на работници – повеќето набљудувачи веруваат дека Велика Британија има право да ја укине оваа шема на 30 септември.

“Сега треба да се фокусираме повеќе на активни мерки за да им помогнеме на луѓето да добијат работа што им е достапна, отколку на пасивни мерки што им плаќаат на луѓето да не работат“, рече Тони Вилсон, директор на Институтот за студии за вработување.