Првиот хотел во вселената планира да ги отвори вратите во 2025 година

23

Откако покажаа дека се можни туристички летови во вселената и дека има луѓе заинтересирани за вакви краткорочни патувања, љубителите на вселената наскоро би можеле да го поминат одморот во вселенски хотел.

Orbital Assembly Corp. тој ги објави своите планови за изградба на две вселенски станици кои исто така ќе содржат простор за сместување на туристи. Станицата Pioneer треба да започне со работа во 2025 година и може да прими 28 посетители, додека малку поголемата станица Voyager Station треба да ги отвори вратите за посетителите во 2027 година и да прими 400 луѓе.

„Нашата визија е да го направиме универзумот дестинација што луѓето ќе сакаат да ја посетат, притоа задржувајќи ги познатите елементи како што е гравитацијата“, рече шефот на корпата на Orbital Assembly, Тим Алаторе во соопштението за печатот.

Тој објасни дека станиците се замислени како хибридни, односно ќе се ужива, но и ќе се работи.

Интересно, тие најавуваат дека станиците ќе имаат вештачка гравитација која би им овозможила на гостите нормално да се движат, технологија која сѐ уште не постои на сегашните вселенски станици.

Според планот што го претставија, вселенските станици ќе се состојат од 5 модули кои ќе бидат изградени околу прстенестата основа задолжена за одржување на гравитацијата.

Успеавме да развиеме безбедна и стабилна модуларна станица која ќе генерира приходи и ќе биде профитабилна побрзо од нашите конкуренти кои се прилагодуваат на распоредот на НАСА, се вели во соопштението за печатот на OAC.

Додаваат дека очекуваат да генерираат приходи од комерцијални, истражувачки и туристички посети кои би траеле една до две недели.

„Кога луѓето ќе се навикнат на вселената, тоа ќе ја промени нивната перспектива на Земјата. Вселенското патување е сè уште во зародиш и се надеваме дека ќе дадеме се од себе“, рече Алаторе.

Фото:Orbital Assembly Corp