Прво пробно возење на футуристичкиот автобус што се движи над автомобилите

9

A model of a innovative street-straddling bus called Transit Elevated Bus is seen after a test run in Qinhuangdao, Hebei Province, China

Кинескиот футуристички автобус, којшто се движи над возилата на патиштата, го направи првото пробно возење, пишува BBC.

Автобусот се движи два метри над коловозот, овозможувајќи им на автомобилите да се движат непречено. Transit elevated bus (TEB) се движи на погон на електрична енергија и во моментот може да превезува до 300 патници.

teb probno

ТЕВ е долг 21 метар и широк околу осум метри, а се очекува да достигне брзина и до 60 километри на час. Еден ваков автобус заменува 40 стандардни автобуси.

Автобусот беше претставен на саемот за технологија во Пекинг, а за неговиот дизајн се погрижи Shenzhen huashi future parking equipment.