Путин му нареди на Газпром: Зголемете ги испораките на гас во Европа

39

Рускиот претседател Владимир Путин и нареди на компанијата „Газпром“ да започне со зголемување на испораките во Европа откако подземните магацини во Русија ќе се наполнат со гас.

„Господине Милер (шеф на Газпром), ве молиме, откако ќе завршите со пумпање гас во подземните складишта во Русија до 8 ноември или 8 ноември, започнете со изедначена, планирана работа за зголемување на снабдувањето со гас во вашите подземни складишта за гас во Европа – во „Австрија и Германија“, истакна Путин.

Тој додаде дека тоа ќе овозможи сигурно, стабилно и ритмичко исполнување на договорните обврски, односно европските партнери да се снабдуваат со гас во периодот есен-зима.

„А, меѓу другото, тоа несомнено ќе доведе до поповолна ситуација на европскиот енергетски пазар во целина“, додаде рускиот лидер.

Путин повтори дека Газпром целосно ги спроведува сите договори со европските земји.

„Ситуацијата во Европа јасно покажува колку е важна стабилна, сигурна соработка во енергетската сфера. Газпром целосно ги исполнува долгорочните договори со европските земји“, посочи рускиот лидер.