Путин нареди: До 31 март да се спроведат мерките за плаќање на гасот во рубљи

34

Рускиот претседател Владимир Путин им нареди на руската влада, Централната банка на Русија и на Газпром да спроведат мерки за промена на валутата за плаќање на гас до 31 март.

Ова се однесува на сите земји кои преземаат непријателски дејствија против Москва, а информацијата ја соопшти прес-службата на Кремљ.

„Владата на Руската Федерација, заедно со Централната банка на Русија и јавното акционерско друштво Газпром, треба да спроведат сет мерки за промена на валутата на плаќање за испорака на природен гас во земјите на ЕУ и другите земји кои воведоа рестриктивни мерки против Руски државјани и руски правни лица, во руски рубљи. Извештајот е доставен на 31 март 2022 година, а потоа – месечно“, се вели во соопштението, пренесува Спутник.

Како што беше прецизирано, Владата треба да ја одобри директивата за измена на постоечките договори на Газпром за испорака на гас во сегментот на промена на валутата на плаќање во руската рубља. Според списокот на инструкции, тоа е неопходно да се направи до 31 март, „притоа задржувајќи го обемот на понудата, цените и принципот на формирање цени утврдени со договори“.