Путин потврди: 200 милијарди пред предвиденото

70

И покрај заплашувањето на некои западни земји, трговијата меѓу Русија и Кина ќе порасне за околу 25 отсто до крајот на 2022 година.

Ова денеска го изјави рускиот претседател Владимир Путин, додавајќи дека нивото од 200 милијарди долари ќе се достигне пред истекот на рокот, пренесува Sputnik International.

„И покрај неповолните надворешни услови, нелегитимните ограничувања и директното заплашување на некои западни земји, Русија и Кина успеаја да обезбедат рекордни стапки на раст на меѓусебната трговија. До крајот на годината таа ќе порасне за 25%. Под таква динамика ќе може да ја достигне целта од 200 милијарди долари што ја поставивме за 2024 година пред предвиденото“, рече Путин за време на видео-повикот со кинескиот претседател Си Џинпинг.

Кина е подготвена да гради стратешка соработка со Русија и да биде глобален партнер во корист на народот на двете земји и во интерес на светската стабилност во тешката меѓународна ситуација, изјави кинескиот претседател Си Џинпинг.

„Соочени со тешка меѓународна ситуација, подготвени сме да градиме стратешка соработка, да си обезбедиме можности за развој, да бидеме глобални партнери за доброто на луѓето на нашите земји и во интерес на стабилноста ширум светот“, изјави Кси. Претседателот Владимир Путин за време на видео повик, кој го пренесе руски ТВ канал.

Лидерите на Русија и Кина претходно поставија цел за двојно зголемување на билатералната трговија од 100 милијарди долари годишно на 200 милијарди долари до 2024 година. Ознаката од 100 милијарди долари беше достигната во 2018 година.