Qualcomm: Во 2021 година ќе бидат продадени до 550 милиони 5G паметни телефони

23

Се повеќе потрошувачи купуваат паметни телефони за новиот супер брз пренос на податоци преку 5G. Производителот на чипови Qualcomm очекува 500 до 550 милиони телефони компатибилни со 5G да бидат продадени во 2021 година. Тоа би било значаен удел на пазарот: аналитичката компанија IDC очекува продажба од вкупно 1,37 милијарди паметни телефони оваа година. A Qualcomm има добра претстава за бизнисот, бидејќи американската компанија е водечки снабдувач на модеми за поврзување со радио мрежата.

Водечкиот бизнис на Qualcomm за телефонски чипови порасна за 56 отсто во текот на кварталот до 4,69 милијарди долари на годишно ниво. Растот најмногу доаѓа од паметните телефони кои користат оперативен систем Android. Но, Qualcomm обезбедува, меѓу другото, 5G модеми за iPhone на Apple, пишува Bloomberg.

Како и многу други производители на чипови, Qualcomm го пренесува производството на компании како што е Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. и Samsung Electronics Co. Како што расте побарувачката, на овие производители им е тешко да бидат во тек со нарачките, но неодамна имаше знаци дека недостигот на чипови може да се намалува, рече Qualcomm.

Севкупно, приходите на групацијата се зголемија за 12% до 9,3 милијарди долари на годишно ниво, објави Qualcomm по затворањето на американскиот пазар во средата. Сепак, профитот падна за 5% до 2,8 милијарди долари (2,4 милијарди евра) во четвртиот фискален квартал, кој заврши кон крајот на септември.

Qualcomm е засегнат од ефектите од сегашниот недостиг на чипови насекаде, но се противи, меѓу другото, на поширока дистрибуција на производствени нарачки, рече финансискиот директор Акаш Палхивала.

Внимателно следената мерка за времето на испорака на чипови не се зголеми толку брзо во октомври, што е охрабрувачки знак. И доцнењето на испораката за некои полупроводници се намалува. Клучен снабдувач на логистика оваа недела изјави за Bloomberg дека бариерите за синџирите на снабдување исчезнале. Проблемите влијаат на сè – од автомобили до патики.

Qualcomm, со седиште во Сан Диего, успеа да ги промени своите синџири на снабдување со тоа што има повеќе од еден снабдувач кој произведува три од неговите клучни производи. Групацијата очекува продажбата на чипови за паметни телефони да достигне рекордно ниво овој квартал и ѝ дава приоритет на оваа производна линија пред некои од нејзините помалку профитабилни бизниси.

Извршниот директор Кристијано Амон ги диверзифицира добавувачите на Qualcomm за да се осигура дека компанијата може да го добие она што и треба. Исто така, работи на намалување на зависноста од чиповите за мобилни телефони со продажба на полупроводници на производители на автомобили и други производители.

„Сега имаме повеќе вектори на раст, отколку само мобилниот“, изјави Амон за Bloomberg. „Јасно е дека Qualcomm повеќе не е определен од единствен пазар“, објасни тој.

Qualcomm ги надмина очекувањата на аналитичарите и со кварталните резултати и со очекувањата за тековниот квартал. И покрај предизвиците, компанијата го искористува зголемениот апетит за чипови за паметни телефони и нејзиниот налет на новите пазари. Qualcomm, најголемиот светски производител на чипови за паметни телефони, очекува заработка од 2,90 до 3,10 долари по акција за периодот што завршува во декември, што е значително над 2,58 долари проектирани од Вол Стрит. Приходите ќе се движат помеѓу 10 и 10,8 милијарди долари, во споредба со просечната проценка од 9,73 милијарди долари.

Инвеститорите го наградија ова со пораст на акциите за повеќе од 7% во сесијата по затворањето на берзата.

Компанијата е единствена во индустријата бидејќи голем дел од нејзиниот профит се генерира со лиценцирање на технологија. Производителите на телефони плаќаат за да ја користат технологијата на Qualcomm, без разлика дали ги купуваат нивните чипови или не, бидејќи компанијата поседува патенти кои покриваат некои од основите на мобилните комуникации.

По години судски спор со Apple Inc. двете компании се договорија, а Qualcomm стана снабдувач на модеми – чипови кои ги поврзуваат телефоните со мобилните мрежи – за iPhone. Некои инвеститори се загрижени дека приходите од овој договор ќе бидат релативно кратки, бидејќи Apple на крајот ќе изгради сопствена компонента.

Apple предупреди минатата недела дека се бори да ја одржи побарувачката за iPhone поради ограничувањата во снабдувањето. Проблемите ќе ги намалат приходите за повеќе од 6 милијарди долари овој квартал, изјави извршниот директор Тим Кук по известувањето за резултатите. Но, со оглед на фактот дека телефоните со Android, а не iPhone-ите, го поттикнуваат растот на бизнисот со телефонски чипови на Qualcomm, ова можеби е помалку загрижувачко за гигантот.