Quiet hiring добар или лош тренд – Нова улога за вработениот, помали трошоци за работодавецот 

75

Во текот на минатата година забележавме голем број деловни трендови, а веќе на почетокот на новата година се зборува за нов „тивок“ тренд, кој според многумина ќе доминира на деловната сцена. Имено, сè повеќе се зборува за трендот кој би можеле да го преведеме како Quiet hiring (‘тивко вработување’), а експертите на консултантската куќа Гартнер го ставаат меѓу трендовите кои ќе ја одбележат 2023 година.

Тивкото вработување се однесува на феноменот кога компанијата развива нови вештини без да вработува нови вработени, според Форбс. Едноставно кажано, тоа значи дека сегашните вработени преземаат повеќе одговорности и нови улоги кои до сега не биле дел од нивната работа. Ова понекогаш се однесува на ангажирање надворешни соработници, но почесто се однесува на реорганизација на работата, давање нови задачи на постојните вработени и нивно распоредување во други области или проекти.

Оваа практика не е толку неочекувана со оглед на преовладувачката деловна клима. Имено, компаниите се соочуваат со конкурентна средина за вработување. Не само што е тешко да се најде талент, туку во некои случаи воопшто нема, или регрутирањето трае толку долго што сериозно влијае на работењето на компанијата. Дополнително, компаниите се под притисок од економското забавување, нестабилноста и потребата да се одржуваат ниски трошоци. Како резултат на тоа, многу организации чувствуваат дека треба да станат покреативни и се свртуваат кон „тивко регрутирање“ за да ги задоволат нивните потреби и да ги пополнат празнините, објаснува Форбс.

Се наредија „тивки“ трендови

Сепак, ова не е прв пат да се сретнеме со терминот „тивко“ меѓу деловните трендови. Quiet quitting  беше еден од „врвните“ трендови што го привлече вниманието на бизнис заедницата минатата година. Феноменот преведен како „тивка оставка“ всушност нема никаква врска со давање отказ од работа, туку се однесува на тоа дека вработените го прават само она што треба и ништо дополнително, односно не прават повеќе од она што се бара и што е договорено во описот на нивните работа.

Овој тренд доминираше на насловните страници и социјалните мрежи минатата година, а поттикна и бројни дискусии за тоа колку и колку треба да се работи. Затоа што додека едни тврдеа дека нема ништо револуционерно во овој тренд како што беше претставен, други посочија дека работодавачите имаат проблеми поради тоа. Но, на крајот, повеќето експерти се согласија дека нема ништо чудно или невообичаено во „трендот“ кој нагласува дека вработените го прават „само“ она за што се платени.

Меѓутоа, многу брзо по оние кои тивко се откажуваат, луѓето почнаа да зборуваат за оние кои „тивко пукаат“‘- Quiet firing .

Тивко отпуштање е забележано и меѓу деловните трендови во 2022 година, а подразбира лош однос меѓу работодавците и вработените. Поточно, работодавачот го прави минимумот за да задржи одреден вработен или свесно го демотивира, а најчестите примери вклучуваат задржување покачувања, застој во напредувањето, недавање повратна информација… Некои тоа го прават намерно, а некои од невнимание или незнаење, но резултатите што ги постигнува ваквото однесување се исти.- вработениот ја губи довербата во својата работа и станува помалку ангажиран, па сам се откажува или едноставно работи минимално.

И како и секоја година деловниот свет е преплавен со нови трендови, така и оваа година на листата на „тивки“ трендови се најде и тивко вработување. Меѓутоа, исто како што беше во случајот со тивко напуштање, многумина веруваат дека тоа е всушност тренд на „препакување“ на веќе постоечка практика. Имено, не е толку ново што работодавачите ги пополнуваат празнините со веќе вработени лица. Трендот се заснова на концептот на управување со работната сила одозгора надолу, каде што лидерите ги преместуваат луѓето на различни работни места или проекти за да ги задоволат потребите, што не е невообичаено (особено во криза), објаснува Well good. Меѓу другото, исто како и во случајот со тивко напуштање, овој тренд не мора нужно да биде драматичен или да има негативен предзнак.

Како може тивкото вработување да биде нешто позитивно?
Иако на почетокот навистина звучи како искористување на работниците и остава впечаток дека само работодавците профитираат од тоа, тивкото вработување може да биде исто толку добро и лошо за двете страни. Неговото влијание всушност зависи од тоа како, до кој степен и по која цена се менуваат одговорностите на вработениот. Општо земено, успехот на „тивкото регрутирање“ зависи од тоа како им се презентира на вработените и дали тие добиваат нешто за возврат.

Од страна на работодавачот, една од најочигледните придобивки од овој тренд е рентабилниот начин да се пополнат празнините во работната сила и вештините без трошоци (време и пари) за нови вработувања. Обезбедува и флексибилност бидејќи компаниите можат да ги распределат ресурсите според областите со најголем приоритет во бизнисот и ги прави подготвени и прилагодливи на промени – што е исклучително важно во време кога технологијата и трендовите го менуваат бизнисот секој ден. Сепак, покрај тоа што ќе заштеди време, пари и ресурси на компанијата, тивкото вработување може да има и позитивен ефект врз задржувањето, ангажираноста и продуктивноста на вработените.

Токму вака овој тренд може да им помогне на вработените. Бидејќи, во моментот кога компанијата бара преземање нови задачи и улоги, вработените имаат можност да ги подигнат своите очекувања од компанијата. Имено, за извршување на истата работа тешко дека ќе добиете повеќе од работодавачот, но со нова улога вработените можат и треба да очекуваат зголемување на платата. Ако ова не е опција, вработените би можеле да побараат други бенефиции како што се бонуси, флексибилно работно време или дополнително слободно време.

Но, она што е уште поважно, справувањето со нови задачи им носи нови вештини на вработените, што ги прави повредни за компанијата. Отвора можност за луѓето да излезат од постојаната рутина, да ја направат работата подинамична, да отворат нови проекти, можности за иднината и генерално да ги прошират хоризонтите.

Она што треба да се има на ум е дека за компаниите да го претворат овој тренд во нешто позитивно, мора да имаат етички пристап. Вработените не сакаат да се чувствуваат искористени, што значи дека новите задачи мора да бидат нови можности за учење, унапредување и зголемување на платите. Затоа што ако стане само краткорочно решение за предизвикувачки времиња, овој тренд добива негативен предзнак. Никогаш немало подобро време за поддршка на вработените преку чесност, транспарентност и признание за добро завршената работа, а исто така треба да се запомни дека многу експерти веруваат дека „тивкото регрутирање“ е клучно решение за компаниите во време на економски притисок и кога традиционалните можности вработувањето може да биде ограничено поради недостаток на работна сила.