Работа на нафтена платформа – колку се заработува?

73

Работењето на нафтена платформа воопшто не е лесна работа, бара откажување, но можете да заработите добри пари.

Доколку сте заинтересирани за оваа работа, мора да знаете дека таа вклучува тешка физичка работа, одвоеност од семејството, строга дисциплина, одговорност, концентрација во текот на работното време, сериозност и почитување на добро дефинирани процедури, бидејќи и најмала грешка може да ве загрози или вашите колеги, пренесува Bankar.me.

Многу луѓе одлучуваат да заработат пари на вакви работи, но запомнете дека ова е една од најтешките работи.

Не ви треба специјално училиште за да работите на платформата за нафта. Сепак, има позиции за кои се бара училиште. Тоа се главно инженери од електротехника, геотехника, петрохемија, металургија, геологија итн.

Работа на нафтена платформа, еве колку се работи

Се работи 12 часа дневно, а тежината на работата зависи од вашите квалификации. Во менаџерските и инженерските работи нема физичка работа, а има и работи кои вклучуваат само физичка работа.

Бидејќи платформите се претежно лоцирани на север, може да очекувате влажно време, дожд, ветрови. Безбедноста е на високо ниво и во неа се вложува многу и мора да се носи целата заштитна опрема. Нема спуштање од платформата одреден број денови, но сите платформи имаат одлични услови за живот. Од спортски сали и сауни до интернет на целата платформа, бесплатни телефонски разговори до колачи од различни делови на светот.

Можна заработка на нафтената платформа

Заработката на нафтениот извор на годишно ниво, во зависност од работата што ја работите и вашите квалификации, се движи од 24.000 до 72.000 евра. За да отидете на работа на нафтената платформа, треба да поминете низа здравствени тестови, како и курс за преживување на море и спасување од хеликоптер (HUET – Helicopter Underwater Egress Training чини околу 1800 €).

Оваа работа е многу тешко да се добие и затоа има многу лажни компании кои „вработуваат“ на нафтени платформи. Ќе ги препознаете најмногу ако средбата ви е во кафуле, а не во канцеларија, однапред ви бараат пари и велат дека очекувате повик за неколку дена.