Рафинерии се фокусираат на чиста енергија

22

Нафтени и рударски компании инвестираат во развој на нова генерација на енергетски извори и системи со јасна намера да го свртат грбот на нивниот сегашен бизнис.

Најголемата индиска рафинерија за нафта, Reliance Industries, купи средства од производителот на батерии Lithium Werks за 61 милион долари. Ова е негов втор ваков договор за помалку од три месеци. Се чини дека компанијата се подготвува за скок кон чиста енергија и транспорт.

Lithium Werks произведува литиум-железо-фосфатни батерии, кои главно се користат во електрични возила (EPS). Инвестицијата на Reliance вклучува финансирање за иден раст, соопшти компанијата.

Средствата стекнати преку нејзината подружница Reliance New Energy вклучуваат портфолио на Lithium Werks од околу 219 патенти, производствен капацитет во Кина, клучни деловни договори и постоечки вработени, се вели во соопштението.

Се чини дека Reliance се обидува да ја намали својата зависност од основната нафтена и хемиска индустрија. Корпорацијата планира да инвестира 10 милијарди долари во проекти за чиста енергија, да стане поеколошка и на крајот компанија со нула јаглерод до 2035 година.

Во декември, Reliance го купи Faradion, компанија за натриум-јонски батерии во Велика Британија. Вредноста на зделката беше 130 милиони долари.

Двете ново купени компании ќе му дадат пристап на Reliance до технологиите клучни за нејзиниот план за производство на батерии во Индија.

Ова е само една од многуте неодамнешни зделки во кои нафтените или рударските компании ја таргетираат новата генерација на енергетски извори и системи со јасна намера да го свртат грбот на нивниот сегашен бизнис.

Австралискиот рударски гигант Fortescue Metals неодамна го купи одделот за батерии и технологија на Вилијамс Формула 1 за 222,2 милиони долари. Компанијата рече дека тоа треба да и помогне да стане јаглеродно неутрална компанија до 2030 година. Еден од првите проекти што треба да се развијат е воз на батерии.