Раст на цените на куќите во еврозоната за 9,3 отсто

21

Цените на куќите во еврозоната пораснаа за 9,3 отсто во вториот квартал во однос на истиот период минатата година, објави статистичкиот завод на Европската унија.

Во првиот квартал цените во еврозоната пораснаа за 9,8 отсто, објави Евростат, јавува Anadolu Agency.

„Сите земји-членки (ЕУ) за кои се достапни податоци покажаа годишен пораст на цените на куќите во вториот квартал од 2022 година, а за 16 од нив овој пораст надмина 10 отсто“, се вели во соопштението.

Најмал пораст е забележан во  Финска (2,2) и Данска (2,8 проценти), додека најголем раст е забележан во Естонија (27,4 проценти), Чешка (23,1), Унгарија (22,8). ) и Литванија (22,1 отсто).

Во меѓувреме, во однос на првиот квартал, цените на куќите во еврозоната пораснаа за 2,3 отсто.