Раст на довербата на потрошувачите во еврозоната

13

Довербата на потрошувачите во еврозоната се подобрува петти месец по ред, како одраз на растечките надежи дека европската економија може да претрпи само блага рецесија и покрај енергетската криза предизвикана од војната во Украина.

Европската комисија објави дека сегашната проценка на нејзиниот показател за доверба на потрошувачите, врз основа на истражување на домаќинствата во еврозоната, се зголеми за 1,7 поени на минус 19. Ова е нејзино највисоко ниво во минатата година, иако сè уште е под повеќегодишниот просек , пренесува Фајненшл тајмс .

Оптимизмот меѓу европските потрошувачи е поттикнат од релативно блага зима, која помогна да се намали потрошувачката на енергија, да се зголеми нивото на складирање на гас и да се олеснат стравувањата од потенцијален недостиг.

Цените на бензинот на големо во Европа паднаа на најниско ниво од почетокот на војната во Украина, зголемувајќи ги надежите дека инфлацијата во еврозоната би можела да продолжи да паѓа откако достигна рекордни 10 отсто во октомври.

Европските влади, исто така, обезбедија големи субвенции за да го поддржат зачувувањето на работните места и да го ограничат ударот на расположливиот приход од високите цени на енергијата, додека растот на платите во поголемиот дел од Европа се зголеми повеќе од двојно на околу пет проценти.