Раст на приходите и профитот на германскиот производител на оружје Рајнметал

17

Продажбата и заработката за првите девет месеци од 2023 година на германскиот производител на оружје Рајнметал пораснаа во споредба со истиот период минатата година.

Компанијата забележа раст во својата книга за нарачки на позадината на војната во Украина, која започна во февруари минатата година, пишува Seebiz.

Рајнметал објави дека неговата деветмесечна заработка по акција од континуираното работење се зголемила на 4,73 евра (5,06 долари) од 3,93 евра минатата година.

Консолидираниот деловен резултат е 387 милиони евра, што е за 17 отсто повеќе во однос на 331 милион евра во претходната година.

Во првите девет месеци, консолидираната продажба порасна за 13 отсто на 4,62 милијарди евра во споредба со 4,08 милијарди евра во претходната година.

Приспособени за ефектите од девизниот курс, продажбата беше за повеќе од 14 проценти повисока од претходната година.

Заостатокот на Рајнметал порасна за околу 42 отсто на 36,5 милијарди евра, од 25,7 милијарди евра минатата година.