Растат цените на памукот

26

Цените на памукот во последно време растат, а причината се екстремните временски услови.
Годинава цените достигнаа највисоко ниво од 2011 година, односно триесет проценти од почетокот на 2022 година.

Во Индија, еден од најголемите светски производители, обилните дождови и штетниците толку многу го намалија родот на памукот што земјата е принудена да го увезува. Високите температури во Кина ја зголемија загриженоста за претстојната жетва таму. Во Соединетите Држави, најголемиот светски извозник, сè потешката суша предизвикува проблеми на фармите и се проценува дека производството ќе падне на најниско ниво во повеќе од една деценија. А сега Бразил, вториот најголем извозник во светот, се бори со екстремни горештини и суши, кои веќе ги намалија овогодинешните приноси за речиси 30 отсто.

Падот на глобалната понуда е толку остар што го засени падот на побарувачката. Американската влада и аналитичарите предвидоа пад на побарувачката поради послабата продажба на облека и забавувањето на економиите, особено во Европа и Азија.

Добрата вест е што бразилските земјоделци имаат намера да ги зголемат насадите на памук за 100 илјади хектари на 1,7 милиони хектари во сезоната 2022-2023, а садењето ќе започне во јануари. Со најголемиот дел од сегашниот продаден род, земјоделците ќе се обидат поагресивно да ги заштитат приходите од жетвата во 2023 година.