Расте богатството на најбогатото фармерско семејство поради зголемените цени на храната

63

Зголемувањето на цените на храната и порастот на пазарите на суровини можеби се лоша вест, но тие доведоа до пораст на богатството на семејството на милијардери, кое стои зад Cargill, една од најголемите приватни компании во прехранбената индустрија.

Уште тројца членови на семејството на Каргил им се придружија на 500-те најбогати луѓе во светот. Тоа се Џејмс Каргил, Остин Каргил и Меријан Либман, поради нивните акции во американскиот гигант Cargill.

Секој од нив има нето вредност од 5,3 милијарди долари, според индексот на милијардери на „Блумберг“, што претставува зголемување од 20% оваа година.

Членовите на семејството кои веќе се меѓу 500-те најбогати се Полин Кинат, правнука на основачот Вилијам Валас Каргил и Гвендолин Сонтхајм Мајер. Секој од нив има богатство од повеќе од 7,8 милијарди долари.

Семејството Каргил се најде на 11-тото место на септемвриската листа на „Блумберг“ за најбогати семејства во светот со вкупно богатство од 51 милијарда долари.

Руската инвазија на Украина ги потресе светските пазари и други стоки, кои се погодени од прекини во снабдувањето и лошото производство поради сушата и други временски услови. Светскиот индекс на цените на храната на ОН достигна рекордно високо ниво во март. Ова, се разбира, ги отклучи можностите за некои, имено, големите прехранбени компании имаат корист од недостигот и нестабилноста.

Европската компанија за житарки Луис Драјфус во март објави дека профитот се зголемил за 82 отсто минатата година поради флуктуациите на цените на житото и силните маржи на маслодајни семиња.

Проценките на некои од најголемите јавно тргувани компании за храна рапидно растат. Cargill периодично се соочуваше со притисок да излезе на берзата, но досега нема такви планови. Со тоа би се намалил уделот на семејството во компанијата.

Членовите на семејството добиваат околу 17% од нето приходот секоја година како дивиденда, иако не сите нивни акции се еднакви.

Во август, Cargill го пријави најголемиот профит во својата историја со речиси 5 милијарди долари нето добивка во фискалната 2021 година, со приход од 134,4 милијарди долари.