Расте бројот на странски работници во Словенија – Од Македонија околу 9.400

448

Роботите се атракција за туристите во Словенија, иако првпат пристигнаа пред три години. Тие се пејзажи кои предизвикуваат насмевка и совршена слика, како што се прекрасна природа или историски знаменитости.

Доколку не запре трендот на недостиг на работна сила, особено во шпицот на летната и зимската туристичка сезона, прашање е дали за неколку години наместо со роботи, гостите ќе се фотографираат со шанкер или келнер?

Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на вработени странски државјани во Словенија продолжува да расте.

Во третиот месец од годинава бројот на вработени странски државјани (без земјоделскиот сектор) е зголемен за 1,1 отсто, на месечно ниво и изнесува 144.200 лица.

Што е 15,6 отсто од вкупното работоспособно население.

Интересно е што работници од дури 150 земји во светот доаѓаат во оваа земја од регионот.

Околу 19.100 од нив се од земји-членки на ЕУ, а нешто повеќе од 125.100 се од други делови на светот. Сепак, најбројни се уште работниците од соседството.

Според веб-страницата на словенечкиот институт за статистика, мнозинството се државјани на Босна и Херцеговина, нешто повеќе од 70.600 од нив, што е речиси половина од странските работници.

Потоа, има луѓе кои доаѓаат од Косово (околу 16.600), Србија (околу 15.900), Хрватска (околу 11.100), Северна Македонија (околу 9.400).

Споредено со март 2023 година, бројот на вработени странски државјани во Словенија е зголемен за 11,4 отсто.

Областите каде што се вработени се: транспорт, туризам, угостителство и хотелиерство, здравство, нега, нега, преработувачка индустрија: метал, дрво, храна…

Роботи помошници им помагаат на келнерите

Роботи-помошници во угостителството има насекаде во рестораните и баровите во Словенија. Дигиталните асистенти носат/земаат кафе, овошни порции; искористените садови ги носат во кујната. Тие се одлична помош за келнерите. Можат да носат до 40 килограми и да „преминат“ 15 километри дневно.