Реализирани се повеќе од 70 отсто од проектите од ТАВ Програмата

12

Вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи денеска беше во посета на Општина Бутел, каде што интензивно се гради нова градинка со пари од Програмата на ТАВ.

Од оваа Програма на располагање се речиси 50 милиони евра и се инвестираат во инфраструктурни проекти низ сите општини по откажувањето на изградбата на карго аеродромот во Овче Поле.

Битиќи на денешната прес-конференција со градоначалникот на Општина Бутел, Дарко Костовски истакна дека за изградбата на оваа модерна детска градинка од Програмата на ТАВ се издвоени 580. 000 евра, а во неа ќе се згрижат околу 100 деца, со што ќе се надмине проблемот со листите за чекање за упис на деца во градинките во Општина Бутел.

-Проектите од ТАВ се реализираат низ сите општини низ земјава и се радувам кога гледам дека со добро планирање во предвидените рокови се реализирани повеќе од 70 посто од запознатите проекти.

Поточно досега се завршени 56 проекти во 56 општини, а во моментов 25 проекти се во тек и е планирано да бидат завршени до крајот на годината, вели Битиќи.